tifyty

pure Java, what else ?

Big Data: a magyar vállalatok már a rajtnál lemaradhatnak

Évek óta nem írtam a magyar nyelvű blogra, és most sem szakmai cikket írok. Megkértek, hogy a következő felhívást tegyem ki a blogra, hogy elérjük azt a 10-15 embert aki még mindig olvassa a magyar nyelvű Java blogot. Mivel több, mint 15 éve ismerem és tisztelem a DPG Consulting tagjait, dolgoztunk együtt elég nagy biztonsággal remélhetem, hogy amit most ajánlanak az is tisztességes, fontos, értékes, így nem tisztán “reklám” (nem is pénzért teszem ki, hanem mert hiszek bennük, és mert hiszek abban, hogy bár én elhagytam az országot de nagyon fontos, hogy otthon legyenek megfelelő szakemberek), hanem olyan információ, amelyikre érdemes odafigyelni.

Péter

Budapest, 2017. október 16. – A digitális gazdaság jelenében másodpercenként keletkező, szinte felfoghatatlan méretű adathalmaz megfelelő feldolgozása és strukturált analízise egy cég közép- és hosszú távú életben maradásáról dönthet. Aki lemarad, kimarad, a digitális darwinizmus korában a Big Data lehet a vállalati digitális transzformáció sikerességének, a versenyelőny megtartásának és növelésének egyik kulcsa. Egy nemzetközi oktatási tapasztalattal rendelkező, testre szabott gyakorlati képzést nyújtó hazai cég épp ezért – a Big Data-oktatásra, -rendszerek üzemeltetésére és IT-tanácsadásra szakosodott partnerével együttműködve – a komplex feladatra alkalmas adattudósok kiképzését tűzte ki céljául.
A Nemzeti Infokommunikációs Stratégiában foglaltak szerint az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák egyre komolyabban támogatják a magyar vállalkozások versenyképességének javulását. A vállalatok digitális ökoszisztémáinak kiépítésében és hatékony működtetésében közben kulcsfontosságúvá vált a „Big Data” által fémjelzett hatalmas adatmennyiség célzott, iparág-specifikus feldolgozása, egy tavalyi felmérés tanúságai szerint azonban a hazai vállalatok csaknem fele alig alkalmaz Big Data analitikát. A tradicionális üzleti adatelemző megoldások nincsenek felkészülve a Big Data által generált óriási adatmennyiség adekvát, versenyelőnyt biztosító, a mindennapi működést optimalizáló, adott esetben pedig egy kiaknázandó piaci rést azonosító feldolgozására.
A közkeletű vélekedéssel szemben nem csak az IT és az egyéb infokommunikációs területeket érintheti a Big Data szele: ma az üzleti működés szinte minden területét egyesek és nullák uralják, amelyek egyre monumentálisabb adatbázisokká hízva várják, hogy felkészült, megfelelően kiképzett elemzők és adattudósok fordítsák őket vállalatuk hasznára.
• A HR-vezetők például adatbázisok eleddig elképzelhetetlen mértékű elemzésével találhatják meg a vállalatuk növekedését és üzleti célját leginkább támogatni képes munkaerőt.
• A Big Data-elemzések segítségével egy kereskedőhálózat tisztában lehet azzal, hogy a kifizetett termékeken kívül a vásárló mire volt még kíváncsi, milyen útvonalon mozgott az áruházban (vagy webáruházban), és hogy milyen hatással volt rá egy meghirdetett akció, vagy épp más vásárlók véleménye.
• A biztosítótársaságok a vezetési stílus, a megtett útvonal és a közlekedési szabálysértések alapján személyre szabott gépjármű-biztosítási termékeket tudnak fejleszteni, a szolgáltatók pedig ügyféladatok célzott böngészésével tudnak előfizetőket/vásárlókat megtartani, személyre szabott ajánlatokkal megkeresni.
• A webes böngészési trendek vagy az időjárási előrejelzések alapján a logisztikai cégek hatékonyabban tudják készleteiket kezelni, az ellátási láncot szervezni és a szállítási útvonalakat tervezni.
Nagy Kálmán, a DPC Consulting Kft. oktatási igazgatója és az IVSZ Oktatási Munkacsoportjának tagja kiemelte: „És mindez csak a digitális jéghegy csúcsa. A Big Data nem IT-vízió, hanem üzleti valóság, ami az üzemeltetési és eszközaspektust összeköti a matematika és a statisztika aspektusaival. A terület újdonsága és összetettsége miatt minél hamarabb el kell kezdeni a magyar adattudósok képzését, ezért átfogó, nemzetközi tapasztalatainkon nyugvó, egyedi oktatási módszertannal és szakmai továbbképzések szervezésével támogatjuk a hazai kkv-k és nagyvállalatok piaci sikerességét. Akár ügyvezetőként, akár pénzügyi, marketing vagy HR-vezetőként, akár matematikusként, üzleti elemzőként, statisztikusként, fejlesztőként vagy üzemeltetőként jön el valaki a novemberi szemináriumra, a mindennapokban használható, gyakorlati tudást kap arról, hogy miként tudja kiaknázni az adataiban rejlő információt. Hogy milyen technológiák vannak jelen a piacon, milyen kompetenciák kellenek mindehhez, milyen informatikai infrastruktúrára van szükség az adatelemzéshez, és hogy a Big Data milyen kihívásokat, de egyben komoly potenciált jelenthet a vállalatvezetőknek és döntéshozóknak.”
A 2017. november 7-i datafest szeminárium budapesti helyszínen várja az érdeklődőket, több jegy vásárlása esetén csoportos kedvezmény igénybevételére van lehetőség. Az egynapos szemináriumot követően minden résztvevő kap egy digitális datafest dokumentumot, hogy a frissen szerzett ismeretanyagot a kollégáival is megoszthassa. Továbbá a résztvevőknek lehetőségük lesz arra, hogy a szemináriumot követően, egy megadott időpontban, online konzultáció keretében feltegyék a témával kapcsolatos egyéni kérdéseiket.
A kontinuitást és továbblépést pedig a 2018 elején induló ún. datafest bootcamp-ek jelenti, amelyek keretében tíznapos képzésre várják azokat a szakembereket, akik már most, vagy a közeljövőben Big Data-projekteken dolgoznának.
„Egyre több adatot tudunk gyűjteni és tárolni, méghozzá egyre olcsóbban. Az árcsökkenéssel és a számítógépek sebességének növekedésével egyre könnyebben elérhető egy vállalat számára, hogy szofisztikáltabb mintafelismeréssel tudjon adatot elemezni. Meglátásunk szerint az elkövetkező években a Big Data jelenti az egyik legnagyobb fejlődési potenciált, egyben exportcikket a vállalati informatikában és ügyvitelben, ennek megfelelően a magyar humán erőforrásnak is fel kell nőnie a feladathoz, mind vezetői, mind pedig üzemeltetői szinten” – tette hozzá Kazi Sándor, a DBArt Kft. Big Data szakértője, a datafest szeminárium előadója.
A datafest szemináriumról, a tematikáról és a jelentkezésről a rendezvény honlapja szolgál további információval: http://datafest.io/

###
Bemutatkoznak a datafest szakértői:
Nagy Kálmán, oktatási igazgató – DPC Consulting Kft.

Az informatikai oktatás veteránja. 1971-ben kezdett a Számalk elődjénél, a SZÁMOK-nál. Az első (mai szóhasználattal élve) bootcamp oktatást 1974 végén hirdették meg, amely kéthónapos programtervező-képzésére 4 kontinens 15 országából érkeztek résztvevők. Nagy Kálmán később az Oracle Hungary Kft. majd a Sun Kft. oktatási vezetőjeként dolgozott.
2008 óta a DPC Consulting csapatát erősíti, továbbá az IVSZ (Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) Oktatási Munkacsoportjában képviseli a céget.
Kazi Sándor, a datafest szeminárium vezetője – DBArt Kft.
Big Data architect, -oktató és konzultáns
Az oktatás hosszú ideje fontos szerepet játszik az életében, egyetemista kora óta tanít, jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Big Data eszközök, data science, valamint Python programozás témakörökben is oktat. A T-Systems-nél Database Developerként dolgozott, majd a Dmlab data scientist Big Data szakértője lett. Több mint négy éve foglalkozik adatelemzéssel, és ehhez kapcsolódóan gépi tanulással és statisztikával, valamint annak mindenféle technológiai és infrastrukturális válfajával, amit ma Big Dataként emlegetünk.
Ha épp nem tanít, a telekommunikációs, a kiskereskedelmi, a biztonsági vagy éppen az energetikai szektor szereplőinek megbízásából adatelemzési modelleken vagy az ezeket lehetővé tevő szoftver és hardver infrastruktúra kiépítésén dolgozik.
A szervezőkről:
DPC Consulting
A DPC Consulting Kft. már akkor a rajthoz állt, amikor mások még nem is tudták, hogy lesz verseny. 1998-ban, az Oracle partnereként vágott bele az oktatásba, majd 2002 és 2010 között hivatalos Sun Oktatási Központként működött. A DPC Consulting Kft. szakemberei 2002-ben, Magyarországon elsőként indítottak fejlesztői bootcampet JavaMaster néven. Ma már, DPC márkanévvel, saját fejlesztésű tréningcsomagjaikkal vannak jelen a piacon.
A DPC Consulting Kft. testreszabott, az egyes üzletágak szerteágazó igényeinek megfelelő, egyedileg összeállított ismeretanyagait speciálisan felkészült, nemzetközi tapasztalattal rendelkező oktatóik adják át. Magyarországon kívül számos országban, például az Egyesült Államokban, Angliában, Norvégiában, Írországban és Szingapúrban is rendszeresen tartanak szakmai konferenciákat, képzéseket és továbbképzéseket.
DBArt

A DBArt Kft. rendszerüzemeltetői, szoftverfejlesztői, valamint IT-szakértői szolgáltatásokat nyújt. A csapat jelentős kompetenciákkal rendelkezik adatbázis- és alkalmazásüzemeltetés terén. A Big Data és NoSQL technológiák mellett különösen jártasak az Oracle Database, az Oracle Weblogic és az Oracle Fusion Middleware témákban. Számottevő tapasztalattal rendelkeznek JVM-alapú üzleti alkalmazások és az ezekhez közvetlenül kapcsolódó technológiáikra épülő alkalmazások fejlesztésében. Az üzemeltetési és fejlesztési tapasztalatuknak köszönhetően egyaránt nagy gyakorlattal rendelkeznek üzemeltetés- és fejlesztéstámogatásban – üzemeltetési, infrastrukturális, valamint rendszerintegrációs oldalról egyaránt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: