tifyty

pure Java, what else ?

Ha nem fontos, ne csináld!

Sokszor hallom junior kollégáktól, hogy olyan projekten dolgoznak, ami nem fontos. Rettentően demotiváló, amikor azt látod, hogy a kódot, amivel rengeteget küzdöttél nem használják és kidobják. Kicsit olyan, mintha ásatnának veled egy gödröt, hogy másnap aztán betemethessed. (Aminek persze lehet értelme, mondjuk ha sírásó vagy.)

Eugène Ferdinand Victor Delacroix 018

Egyszer találkoztam egy matematikus programozóval, aki algo-trading algoritmusokat fejlesztett. Ez az, amikor a számítógépek egymással kereskednek a tőzsdén milliszekundumonként hajtva végre tranzakciókat. Elégedett volt a fizetésével, és intellektuális kihívásának is kiváló volt az újabb és újabb algoritmusok kitalálása. Mégis úgy érezte, hogy a munkája nem sok hasznosat teremt az emberiség számára. Úgy gondolta, hogy az algo-trading csak gépek egymás közötti versengése, semmi egyéb.

Mivel hosszan utaztunk együtt és volt idő a beszélgetésre elmondtam, hogy szerintem az alo-trading versengés ugyan, de nem a gépek között, hanem az emberek között, akik az algoritmusokat állítják elő, végrehajtják, karbantartják a tranzakciókat. Ilyen módon az algo-trading a gazdaságunk evolúciós folyamatának a része és nézetem szerint nagyban hozzájárul a tőke likviditásához, hogy a befektetendő pénz ott álljon rendelkezésre, ahol arra szükség van elősegítve az innovációt és a fejlődést.

A matematikus elég nyitott volt arra, hogy végiggondolja amit mondtam, és tulajdonképpen örült, hogy lehet egyéb értelme is a munkájának mint az, hogy a hó végén megérkezik a fizetés. Egy fél évvel később, teljesen véletlenül megint találkoztunk (mind a ketten gyakran utaztunk Budapest és Zürich között vonaton), és elmondta, hogy mióta másképp gondol a munkájára nem csak boldogabb, de attól, hogy lát magasabb értelmet az algoritmusok mögött, hatékonyabban is dolgozik.

Annak ellenére, hogy ez a történet részben kitaláció, részben autoszuggesztió, mégis rávilágít egy fontos pontra: jobban fog menni a munka, ha látod az értelmét. Agnosztikus lévén tudom, hogy az egész dolognak, mint élet, világmindenség meg minden semmi értelme, így az értelem megtalálása csak annak a kérdése, hogy milyen mélyre ásol. Ha sekélyes lelkű vagy elég lehet az is, hogy eleget fizetnek. Ha összetettebb a személyiséged, akkor olyan munka elégít ki, amelyiknél érted, hogy az miért fontos a cégnek, milyen értéket teremt, és hoz hasznot a tulajdonosoknak. Ha humanista vagy, akkor fontos lehet, hogy a munkád az emberiséget szolgálja, egy kis fogaskerék a haladás gépezetében. (Azért nagyon mélyre nem érdemes ásni, mert mentális problémákat okozhat.)

De ami fontos, hogy meg kell találnod a munkád értelmét. Ellenkező esetben az nem lesz hasznára senkinek. A szeniorok tudják.

5 responses to “Ha nem fontos, ne csináld!

 1. Isti január 10, 2015 9:47 du.

  Szép-szép, de mint mindenben, a kivitelezés a nehéz itt is.
  (Btw. Péter, mi visz rá valakit arra, hogy rendszeresen vonatozzon repülő helyett Zürich és Bp között? 🙂 )

 2. aszomor január 23, 2015 10:39 de.

  Ez azért is fontos, hogy jól átgondolt kódot írjunk mert akkor a programunk használhatóbb lesz.
  Nekem a legrövidebb életciklusú programom is 10 év körüli volt és elég szép számú rendszer fejlesztésében vettem részt. Ha nem jól átgondolt jó minőségű kódot fejlesztettünk volna ma is egy rendszer fejlesztésében vettem volna részt és annak a hibáit javíthatnám.
  Ezért is fontos, hogy meg kell találnod a munkád értelmét! 🙂

 3. A. február 3, 2015 12:52 du.

  “Ha nem jól átgondolt jó minőségű kódot fejlesztettünk volna ma is egy rendszer fejlesztésében vettem volna részt és annak a hibáit javíthatnám.”

  Szerintem nem a fejlesztőn múlik, hogy meddig és milyen projekten dolgozik. Sőt. A cégek szeretik rotálni a munkákat az emberek között, ergó januárban alkotok, azt majd februárban Józsika bugfixeli, Pistike meg félév múlva szapportálja. Ha nincs belsó motiváció és/vagy szigorú külső kontrol, akkor bizony hákolás lesz. A rotációnak hála meg a tákolás következményeit más viseli így pedig az egységsugarú kóder szarik az egész: ő már a cégnél sem lesz meg amúgy is majd más üzemelteti.

  ps: a saját hekkerkedésével szemben persze tudom, hogy mindenki elfogultabb. 🙂

  Szóval attól mert szép kódot írok még ennek max annyi következménye lehet, hogy én jobb fejlesztő leszek, de más “jutalom” nem lesz. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: