tifyty

pure Java, what else ?

Turing kegyelmet kapott

Alan Turing kegyelmet kapott. A részletekről, hogy ki volt Turing (aki ezt a blogot olvassa valószínűleg tudja) és, hogy miért ítélték el itt lehet bővebbet
olvasni. Itt most a véleményem következik ebben a témában:

Kegyelmet kapott Turing. Ez jó? Nem. Ez nem jó, csak éppen nem rossz.

Egyrészről nem kapta meg azt az elismerést, sok más munkatársával együtt, akik a Bletchley parkban dolgoztak. Ez azonban nem tragédia.

Másrészről viszont nem kegyelmet kellene posztumusz kapnia, hanem ki kellene mondania az angol igazságszolgáltatásnak, hogy emberiesség ellenes volt a homoszexuálisok kémiai kasztrálása. Arra hivatkozni, hogy az akkori törvényeknek megfelelően jártak el elég álságos, és rossz szájízt hagy maga után Nürnberg óta.

Turing nem azért kell, vagy kellett volna annak idején, hogy kegyelmet kapjon, mert egy hős volt, tehát megbocsátható volt a homoszexualitása. A hősöknek sem lehetnek ilyen “előjogai”: nem törhetnek be, ölhetnek, rabolhatnak jogszerűen büntetlenül. Tehát ha bűnös volt, nem lenne szabad kegyelmet kapnia. A homoszexualitás viszont mai felfogásunk szerint nem is bűn, nem is kellett volna, hogy elítéljék.

Nem jó tehát, hogy Turing kegyelmet kapott. A jó az lenne, ha azt mondanák ki, hogy annak ellenére, hogy akkor a homoszexualitás bűncselekmény volt, a kémiai kasztrálás embertelen eljárás, és minden ilyen ítéletet visszamenőleg hatályon kívül kellene helyezni.

Ez nem csak jó, hanem fontos is lenne. Nem Turing és a többi hasonló módon elítélt számára: nekik már mindegy, még ha néhányan élnek is. A mi számunkra, akik szeretnénk szabadon élni, és megtartani saját kezünkben azokat a döntéseket, amelyekhez semmi köze nem lehet sem államnak, sem más hatalmi szervnek. Még Angliában sem.

A mi számunkra akik olyan világban akarunk élni, ahol a körülvevő hatalom szembe tud nézni a realitásokkal. Első lépésként azzal, hogy 60 éve a hatalom, hogy mi magunk: hibáztunk. Ahol nem csak a vesztesek torkán lehet lenyomni (pl. Nürnberg) – amúgy mai erkölcsi értékrendünk szerint teljesen helyénvalóan -, hogy bár a törvények szerint cselekedtek, mégis bűnösök voltak, hanem ahol ezt az uralkodó hatalom maga magáról is ki tudja mondani.

Ezt követően pedig, amikor szembenézünk saját múltunkkal nem Turingnak, hanem az igazságszolgáltatásnak kellene kegyelmet kapnia. Bűnösök vagyunk, de megbocsátunk, és tanulunk.

Tudom, hogy ami most történt az egy lépés ebbe az irányba, és ez nem rossz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: