tifyty

pure Java, what else ?

semver

Szoftvereket készítünk, és minden szoftverből készítünk különböző verziókat. A legegyszerűbb verziókezelést egy kis magyar KFT-nél láttam, diszkrécióm és szenilitásom megakadályozza, hogy megmondjam a nevét. Itt a verziózás abból állt, hogy volt egy aktuális forráskód állapot, az ami a fejlesztő notebook-ján volt, és abból build-eltek, és az a verzió volt. Ez a megoldás sok sebből vérzik, talán magyaráznom sem kell.

Aztán vannak más verzió kezelési módszerek és sémák is, amiket legjobban talán a Wikipédia szoftver verziókról szóló oldala foglal össze. Nekem a TeX és a METAFONT programok verzió számozása tetszik a legjobban. A TeX harmadik verziója után a 3.1-est adták ki, aztán a 3.14-at, majd 3.141-et és így tovább. Most valahol a 3.1415626 környékén járnak, és Donald Knuth szerint halála után az utolsó update a verzió beállítása pi-re lesz az utolsó verzió. A METAFONT struktúrája ugyanez, de ott a határérték e.

Ez a verzió számozás azonban a legtöbb esetben nem praktikus. A TeX és a METAFONT programok életciklusa nem nevezhető igazán szokásosnak. Sokkal célra vezetőbb a valamilyen a.b.c.d.e.f… alakú verziózás. Persze ebben sem szabad túl messzire menni. A tapasztalat azt mutatja, hogy két verzió szám gyakran kevés, négy meg általában már felesleges, így megragadunk a a.b.c alaknál. Az egyes verziószámok jelentése pedig major verzió, minor verzió valamint patch, vagy bug-fix verzió szám. Ezek persze csak elnevezések, a pontos jelentés az, amit a fejlesztő akar, de javasolt, hogy ebben is legyen valami egységesség, hiszen nem attól lesz valaki jobb, vagy rosszabb fejlesztő, hogy valami szuper új verziózási sémát talál ki. Nem lehetetlen, de elég kicsi a valószínűsége. A mostanában elfogadott szokás, vagy ha úgy tetszik szabvány a szemantikus verziózás, semantic versioning.

Formailag a leírás olyan, mint egy szabvány, és részletezettségében, precizitásában is. Ezt a verziózást és a verziószámok ilyetén használatát nem a felhasználói programok számára javasolja. Ott sokkal fontosabb a marketing, és olyan verzió “számok” működnek, mint Vista, Maverick vagy Blue Death. A szemantikus verziózás a library-k esetében fényleg magasan, és ott látszik az igazi nagy haszna. A library-k esetében a felhasználó programok szemantikus verziózás esetén támaszkodhatnak a szabványban leírtak. Mindjáűrt meglátjuk, hogy hogyan is.

A szabvány azt mondja, hogy ha egy library verziója M.m.p ami a Major, minor és patch (a Major azért van nagybetűvel írva, mert a jelentése nagy, és mivel pont mint a minor ‘m’-mel kezdődik, nehéz lenne tudni, hogy m, mint major vagy m, mint minor), akkor minden olyan változás, ami a kompatibilitást visszafelé sérti, az a Major verzió növekedését kell, hogy maga után vonja. Ha tehát van egy alkalmazásod, a melyik a log4j 1.1.3 verzióját használja, immár 12 éve, akkor ne várd, hogy csak a könyvtárat kicserélve a loj4j 2.0-beta9-re minden működni fog. (Amúgy ez a verziózás nem is felel meg a semver-nek, mert 2.0.0-beta9 lenne a helyes forma.)

Ha csak olyan módosítás történt a programban, amelyik visszafelé kompatibilis, azaz az újabb verzió valószínűleg használható a programodban a régi helyett, de fordítva nem biztos. Vagyis valószínűleg áttérhetsz a log4j 1.2.11-es verziójára, de az 1.0.4-re visszafelé nem biztos, mert lehet, hogy használsz olyan funkciót, api-t, ami abban még nem volt meg. Viszont az 1.2.11-esnek minden olyan funkciót támogatnia kell ami az 1.1.3-ban benne volt, és pontosan ugyan úgy, ahogy az 1.1.3-ban volt, kivéve, ha az adott működés, amit kihasználsz egy bug eredménye. (Na ezért kell a dokumentáció, mert különben mi különbözteti meg a bug-ot a feature-től? Az, hogy a feature le van dokumentálva, hogy így lett kitalálva, a bug meg csak van.)

A patch verziót akkor növeljük ha semmi új nincs a funkcionalitásban, csupán hibát javítottunk.

A verziószámokat mindig növeljük, és ha M-et növeljük, akkor m.p 0.0 lesz, ha m-et növeltük akkor p lesz 0, M marad ami volt. A verziók sorrendje értelemszerűen balról jobbra történik, tehát 1.2.3 korábbi verzió, mint 2.1.1, ami korábbi, mint 2.2.0 ami viszont későbbi, mint 2.1.56413

A növelés mértéke általában 1, de ha egy release készítés elromlik valamiért, de valami azzal a, mondjuk 1.5.3 verziószámmal mégis kikerül, akkor semmi baj: kiadunk egy új verziót, ami az 1.5.4 lesz és dokumentáljuk, hogy az 1.5.2 után az 1.5.4 jön, az 1.5.3 pedig mintha nem is lenne, még akkor is, ha ezzel a verzióval látszik is valami a nexus centrálban, vagy bárhol is. Ez egyébként a gyakorlatban éppen tegnap fordult elő velem, 22 perces build során kedves kolléga belekommittált a release branch-ba, így a release nem tudta visszaírni konfliktus okán az új development verziót és törött, mint a háromezer éves kínai váza a rossz filmekben.

Ezen kívül a szemantikus verziózás megengedi, hogy - után olyan pre-release verzió jelöléseket adjunk meg, mint alpha1, alpha2, beta9 és itt a - utáni részben is lehetnek pontok. A sorrendiség szempontjából ilyenkor is balról jobbra történik az összehasonlítás, ASCII sorrendben. Azaz 1.1.0-1 korábbi, mint 1.1.0-alpha. A verzió szám végére + után oda lehet tenni build információkat is, de két verzió nem szabad, hogy csak ebben különbözzön, és két verzió időbeli sorrendjében sem vesz részt.

Milyen verziót használjunk fejlesztés közben?

A maven hagyományok szerint a fejlesztés során a.b.c-SNAPSHOT alakú verziót használunk, és release készítés során lesz ebből a.b.c. Vagy a.(b+1).0. Vagy (a+1).0.0. Mert lehet, hogy kiadtuk a 1.0.0 verziót, és amit szerkesztünk az épen a fejlesztő környezetben az 1.0.1-SNAPSHOT néven fut, de lehet, hogy rögtön a 2.0.0-t fogjuk kiadni. De az is lehet, hogy az 1.1.0-t. Vagy az 1.0.1-et. Más nem nagyon lehet a szemantikus verziózás szabályai szerint. Vagy felkészítjük a release folyamatot arra, hogy ezt kezelje, vagy két lépésre vágjuk a dolgot, és az a.b.c készítése előtt a forráscsomagban átírjuk a verziót a.b.c-SNAPSHOT-ra, ha nem az lett volna. Az első megoldás összetett release folyamat, például három nagyon hasonló TeamCity projekt, amelyek csak abban térnek el, hogy milyen verzió számot generálnak a fejlesztői verzióból. A második verzióban viszont manuális verzió szerkesztgetés történik, ami hibaforrás, legalábbis peer review-t kíván (jobb helyeken, bocs).

Persze el tudom fogadni azt az érvelést is, hogy amikor fejlesztesz, akkor a release előtt valamivel már tudni fogod, hogy milyen verziót fogsz kiadni, és akkor illik átírni, hogy a release processznek csak a -SNAPSHOT részt kelljen levágnia. Valóban nem a release folyamán derül ki, hogy ami a kódban van az csak hibajavítás, visszafelé kompatibilis új lehetősége, vagy teljesen új szoftver verzió.

És van, amikor a szemantikus verziókezelés sem segít.

Egy projektben egy régebbi verzióban hiba van. Mondjuk a verzió 7.2.0. Nosza gyorsan, ügyfél AAA Bt. kér egy hibajavítást, és lesz 7.2.1. De közben kiderül még egy hiba is, egy másik, BBB Kft. ügyélnél és így azt is ki kell javítani a 7.2.0-ban. No akkor most mi lesz? Lesz egy 7.2.1a meg egy 7.2.1b ? Mert az ‘a’ hiba a BBB Bt-nél nem okoz gondot. Nem csak nem jött elő, de ők olyan módon használják a szoftvert, hogy az ‘a’ hiba abszolúte semmi gondot nem okozhat. A javítása, viszont potenciálisan hibaforrás, ezért ők nem akarnak egy 7.2.1-re épülő 7.2.2 verziót használni. Ők csak arra a hibára akarnak egy javítást, amelyik a ‘b’ hibát javítja a 7.2.0 verzióban. Hasonlóan van ezzel az AAA Bt. is.

Itt véget ér a szemantikus verzió határa, mert ha kiadjuk a 7.2.1-et és kiadunk egy 7.2.2-t, akkor implicite azt kellene jelentse, hogy ami hiba kijavult a 7.2.1-ben az a 7.2.2-ben sincs benne. Ilyenkor jöhetnek a szemantikus verzió által megengedett mínusz és valami, mint a 7.2.1-AAA.bt meg a 7.2.1-BBB.kft verziók, amik… hát nem szépek, de semmi sem tökéletes, nincs bölcse köve, ami mindent megoldana.

Ha az informatikában mindenre lenne egyszerű megoldás nem lenne szükség informatikusokra.

2 responses to “semver

 1. Verhás István november 21, 2013 12:54 du.

  Milyen igaza volt a Sun-nak amikor bevezette a Specification version és az Implementation version fogalmát. A semver-ben valójában az M.m nem más mint a Specification version és az p pedig az Implementation version. Kár, hogy eszközöket nem adott hozzá és így nem lett elég nagy a támogatottsága és az ismertsége sem, ezért kell együttélnünk azzal, hogy ez a kétféle verzió számozás egy verzió számba van belesűrítve.

 2. felulrol november 23, 2013 1:19 de.

  Lehet, hogy meg fogsz lepődni, (vagy nem), de ilyen vagy legalább is ehhez hasonló verziókezelést nem csak kis magyar KFT.-k csináltak és nem is csak a múltban, hanem nagy félmagyar? RT-k is, akik ráadásul szakmán belül működnek.

  Node, csak a példára reagálok: a bibi szerintem ott van, hogy azt állítod, hogy a “potenciális hibaforrás” érv menténi verzió-szétválasztás mindent visz.

  Abban az esetben, amikor bejön a potenciális hibaforrás, mint ok, minek folytán a hibajavítás nem vihető tovább a szoftver további verzióiba, a szoftver “kivitelezésével” van gond, amit viszont további hibajavításokkal, fejlesztésekkel szvsz át lehet hidalni, azaz a 7.2.1-A, 7.2.1-B pár release-vel később egyesülhet, mondjuk a 7.4.0-ban, és pl. a működésbeni különbség átvihető egy konfigurációs paraméterbe, amit praktikusan A cégnél bekapcsolva, B cég kikapcsolva van. (hogy A vagy B cégnél mit lehet átvinni és mit nem, másik kérdés)

  Másik vonalon, hosszú távon az A-B verzió praktikusan úgy keletkezik, hogy a két ügyfél üzleti igénye annyira eltérő lesz idővel, hogy a “termékből” két külön ágon fejlesztett változat lesz, azaz gyak. két külön termék, aminek jó esetben a közös komponenseit egy “core” ágon lehet fejleszteni.

  Az hogy megéri-e a két külön verziót fejleszteni, másik kérdés, a fejlesztő cég és a megrendelő üzleti döntése (azaz kb. az üzleti körülmények úgyis beszabályozzák, hogy meddig érdemes elmenni a verziók megkülönböztetésében – külön ágon fejlesztésében). Pl., megéri-e fenntartani A ügyfélnek a 2.1.a API verziót, esetleg a 3.2.b kliensben bevezetni az API verziók kezelését.

  Mondjuk egy open-source project, vagy egy abból leágaztatott projekt esetében bonyolódik a helyzet, de pl. az utóbbinál is főleg az üzleti szempontok fognal előbb-utóbb érvényesülni, az előbbinél meg megvan a résztvevőknek az a szabadsága, hogy az “ügyfél”-igényeket inkább irányként fogják fel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: